Європейські підходи до психології безпеки дорожнього руху

    14 червня у Giunti Psychometrics Ukraine (ТОВ «ОС Україна») м. Київ відбулася зустріч Заслуженого лікаря України, д.м.н., проф., директора Державного закладу «Науково-практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр Міністерства охорони здоров’я України», Президента Всеукраїнської професійної психіатричної ліги О.А. Панченко з генеральним директором Першого Українського видавництва психологічних тестів «ОС Україна» у ході якої пройшла дискусія щодо перспектив запровадження систем тестування в Україні.

    Співробітники наукового відділу нашого Центру к.психол.н., доцент, с.н.с., Вчений секретар Кабанцева А.В., м.н.с. Сердюк І.О., м.н.с. Гуменюк В.В. власноруч пройшли тестування Віденської методики оцінки водіїв VIENNA TRAFFIC, розроблену австрійською компанією SCHUHFRIED, світовим лідером та еталоном у оцінюванні придатності до водіння. Прилад є апаратно-програмним комплексом, який включає оцінку когнітивних функцій та особистісних властивостей, які важливі для виконання водійської діяльності. Вразили зручність, простота, мобільність комплексу як для водія так і для психолога. На сьогодні дана методика використовується більш у 70 країнах світу, в 16 з яких офіційно затверджена для застосування на законодавчому рівні. В одній тільки Австрії відсторонення від управління водіїв, які не пройшли «ідіотен тест» дозволило знизити кількість ДТП на 3 тисячі аварій в рік.

    Планується подальша співпраця у рамках науково-дослідницької та практичної роботи щодо апробації та впровадження тестової системи оцінки водіїв в Україні та пов’язаних з виконанням Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року схвалену розпорядженням Кабінету Міністрів України № 481-р від 14 червня 2017 р.