Проєкт резолюції

науково-практичної конференції з міжнародною участю

«Актуальні проблеми клінічної та технологічної медицини»

09 лютого 2023 року

м. Київ

 

Організатор конференції – Державний заклад «Науково-практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр Міністерства охорони здоров’я України».

 

На кожному історичному етапі  турбота про якість життя та збереження здоровя своїх громадян – головна функція держави.

Здоров’я людини, що є інтегрованим показником фізичного, психічного, соціального, духовного, інтелектуального та емоційного благополуччя, в умовах  соціально-політичної турбулентності потребує все більшої уваги держави, суспільства, науки та медичної спільноти.

Поряд з традиційним розумінням сутності здоров’я важливим є урахування філософських, політичних, соціальних та інших аспектів. Філософські аспекти полягають у виборі ціннісних орієнтирів, політичні - забезпеченні стабільності та безпеки держави, і кожної окремої людини, соціальні - у відновленні трудових ресурсів, здатності до суспільно-корисної діяльності, економічні - в підвищенні продуктивності праці, створенні матеріальних благ, що поліпшують добробут населення і якість життя.

Реформування існуючої системи медичної допомоги на засадах людиноцентризму дозволить забезпечити якісною, доступною та ефективною медичною допомогою, відповідно до ухвалених міжнародних медичних стандартів, що засновані на принципах доказової медицини з використанням інноваційних технологій.

Здійснення амбітних планів стане можливим на основі NBICS-конвергенції - злитті  революційних науково­технологічних напрямків: нано­технологій; біотехнологій; інформаційно-­комунікаційних технологій; когнітивних наук та підкріпленні їх соціальними технологіями, направленими на вирішення соціальних проблем, спрямованих на формування умов життя та розвитку суспільства, суспільних відносин, соціальної структури з метою забезпечення потреб людини, створення умов для реалізації її потенційних здібностей та інтересів, з урахуванням схваленої суспільством системи цінностей та взаємозв'язку між суспільним прогресом та економічним розвитком.

У рамках науково-практичної конференції з міжнародною участю розглянуті актуальні такі питання як-от: медико-соціальні  та психологічні проблеми здоров’я людини; об’єктивізація стану пацієнта: діагностика, лікування, реабілітація; розвиток реабілітації та абілітації в системі охорони здоров’я; державне управління системою надання клінічної медико-психологічної реабілітаційної та абілітаційної допомоги; інформаційно-когнітивні та біомедичні технології, інженерні рішення в медичній практиці; сучасний розвиток медичної техніки та апаратного забезпечення клінічного реабілітаційного процесу; інформаційні технології у реабілітаційному процесі; мультидисциплінарний підхід, впровадження «бригадного» принципу організації клінічної реабілітаційної допомоги; сучасні алгоритми психіатричної, психотерапевтичної та соціально-психологічної допомоги населенню; освітньо-інформаційні технології професійної підготовки лікарів, психологів, фахівців з реабілітації.

Висвітлення питань конвергенції інформаційно-когнітивних та соціально-гуманістичних наук  дозволило глибше зрозуміти природу впливу на психофізіологічну та психологічну сфери людини, а також сформувати бачення стратегії запобігання погіршення психічного здоров’я і психологічного благополуччя, що має лягти в основу нових технологічних рішень у медико-психологічній  реабілітаційно-абілітаційній допомозі.

В кризових умовах гостро постала проблема надання медико-психологічної та клінічної реабілітації дорослому та дитячому населенню України, що характеризується значним зростанням показників захворюваності та інвалідності з психічними та соматичними розладами. Обговорення питань щодо створення центрів медико-психологічної клінічної реабілітаційної допомоги  надало можливість визначити послідовність об'єктивної оцінки стану соматичного і психічного здоров'я пацієнтів,  проведення відповідного лікування, клінічної реабілітації, що характеризуються безперервним ланцюгом лікувального впливу як на організм, так і на особистість хворого, з використанням різноманітних реабілітаційних засобів і технологій.

Сучасна алгоритмічна діагностика психічних та соматичних розладів, які викликані низкою чинників сьогодення – бойові дії, стресові та екстремальні умови професійної діяльності, техногенні аварії та катастрофи дозволить на ранньому етапі ефективно лікувати осіб з конкретною патологією.

Все вищезазначене обумовлює актуальність і сучасну необхідність проведення даної конференції, її науково-практичне значення для розробки нових проектів, спрямованих на підтримку постраждалих в умовах війни.

Проблеми що розглянуті на конференції є вкрай важливими, у  зв’язку з цим констатуємо:

1. Активізувати  питання реформування існуючої системи медичної допомоги на засадах людиноцентризму, яка дозволить забезпечити якісною медичною допомогою, доступною та ефективною, відповідно до ухвалених міжнародних медичних стандартів, що засновані на принципах доказової медицини з використанням інноваційних медичних технологій.

2. Ураховуючи інтенсивність зростання збитків здоров'ю населення підтримати Програму створення центрів медико-психологічної клінічної реабілітаційної допомоги, що розроблена науковцями і клінічними практиками державного закладу «Науково-практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр МОЗ України» за підтримки ГО «Всеукраїнська професійна психіатрична ліга», World Association for the Support of Scientists LLS, Delaware (USA, Registration Number 3916953), БО «Центр практичної філософії», ТОВ «Національний науково-навчальний інститут доказової психотерапії».

3. Вважати базисним у роботі центрів медико-психологічної клінічної реабілітаційної та абілітаційної допомоги втілення сучасних NBICS­-технологій.

4. Підвищити якість надання медико-психологічної та клінічної реабілітаційної допомоги постраждалим дорослим, дітям та членам їх родин в умовах війни за рахунок розробки ефективної системи діагностики, лікування та реабілітації психічних та соматичних  розладів, шляхом створення Мережі центрів медико-психологічної клінічної реабілітаційної та абілітаційної допомоги.

5.  Створити громадський проєкт «Мережа клінічної психології і клінічної реабілітації» з метою: забезпечення організаційних та інформаційних умов  для дослідження фундаментальних та прикладних проблем охорони здоров’я та соціально-поведінкових наук з огляду на методологію, дослідження та практики клінічної психології та клінічної реабілітації; сприяння підготовки висококваліфікованих кадрів, процедур стандартизації, сертифікації та атестації фахівців з вищою психологічною та медичною освітою щодо здійснення професійної діяльності з проблематики клінічної психології та клінічної реабілітації; координації спільних громадських та науково-дослідницьких проєктів наукових шкіл та колективів академічної, університетської та громадської наукових спільнот щодо клінічної психології та клінічної реабілітації.

6. Вважати цінним та необхідним розширення співробітництва та обміну досвідом з зарубіжними колегами,  шляхом залучення іноземних консультантів з питань фізичної та медичної реабілітації, фізіотерапії, клінічної психології щодо питань медико-психологічної та клінічної реабілітації осіб з психічними та соматичними розладами.

7.  Розробити ефективну систему діагностики, лікування та реабілітації психічних та соматичних  розладів  серед дорослого та дитячого населення в санаторно-курортних закладах із залученням клінічних психологів, фізичних терапевтів, ерготерапевтів та інших фахівців з реабілітації, шляхом впровадження «бригадного» принципу організації клінічної реабілітаційної допомоги.

8. Випустити «Буквар інформаційної безпеки» з метою збереження і зміцнення психічного здоров’я, формування безпечного інформаційного середовища та підвищення психологічної культури серед дітей.

 

Пропозиції та доповнення приймаються до 27 лютого 2023 року на електронну адресу rdckonst@ukr.net