24.07.2017 Ще одна зірка запалилась на науковому небосхилі Центру

Хотів би я знати, навіщо зірки

 світяться, <…> Мабуть, для того, щоб

рано чи пізно кожний міг знов відшукати свою.


            14 червня 2017 року Кабінетом Міністрів України була схвалена Стратегія підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року. Колектив державного закладу «Науково-практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр МОЗ України» цілком розділяє прагнення Влади змінити існуючу ситуацію в сфері безпеки дорожнього руху.

            Наш Центр займається проблемами водіїв-професіоналів з 2012 року. За п’ять років виконано дві науково-дослідницьких роботи «Розробка діагностичного комплексу психофізіологічної оцінки надійності професійної діяльності водіїв» (РК № 0112U001376) та «Розробка психодіагностичного комплексу оцінки готовності до професійної діяльності працівників у системі «людина-людина» (РК № 0114U001929). За цей час обстежено понад 300 водіїв-професіоналів. Визначені групи водіїв-професіоналів з різними рівнями надійності та виявлені протипоказання з боку як фізичного, так і психічного здоров’я респондентів. Результати плідної праці відображено в дисертаційній роботі «Психодіагностика професійної надійності водіїв пасажирського автотранспорту».

            28 березня 2017 року в Національному університеті цивільного захисту України Державної служби України з надзвичайних ситуацій відбувся захист дисертації за спеціальністю 19.00.09 «Психологія діяльності в особливих умовах».

            У дисертації представлені результати теоретичного та емпіричного дослідження професійної надійності, а також запропоновані сучасні підходи вирішення проблеми психодіагностики надійності професійної діяльності водіїв пасажирського автотранспорту. На основі теоретико-методологічного аналізу обґрунтовані підходи і принципи формування професійної надійності, зроблена порівняльна характеристика умов праці водіїв пасажирського та спеціального автотранспорту.

            Емпіричним шляхом визначені індивідуально-типологічні якості, які впливають на надійність професійної діяльності водія. Розроблено та апробовано модель психодіагностики професійної надійності водіїв пасажирського автотранспорту, складовими блоками якої є: індивідуально-типологічний, психофізіологічний, функціональний, когнітивно-перцептивний та мотиваційний. Запропоновано технологію перспективного застосування моделі психодіагностики надійності водіїв пасажирського автотранспорту, реалізація якої відбувається через впровадження системи медико-психологічного контролю на державному рівні. Представлені пропозиції щодо удосконалення вітчизняного законодавства у сфері безпеки дорожнього руху до європейських стандартів та технічне завдання на створення апаратно-програмного комплексу з обліку, аналізу якісних характеристик особистості, який унеможливлює вплив на результати тестування і надає змогу накопичувати та обробляти дані щодо параметрів індивідуальної норми, розробки стандартів показників та формування критеріїв надійності.

            Захищена дисертація є вагомою часткою реалізації прийнятої Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні.

            На підставі рішення Атестаційної колегії від 26 червня 2017 року Кабанцева Анастасія Валеріївна, науковий співробітник ДЗ «НПМ РДЦ МОЗ України» отримала диплом та здобула науковий ступінь кандидата психологічних наук.