04 грудня 2013 року відбулася селекторна нарада за участю Уповноваженного Верховної Ради України з прав людини Лутковської Валерії Володимирівни

04 грудня 2013 року відбулася селекторна нарада, присвячена Міжнародному дню прав людини за участю Уповноваженного Верховної Ради України з прав людини Лутковської Валерії Володимирівни.

В обговоренні проблемних питянь психіатрії приняв участь директор ДЗ «НПМ РДЦ МОЗ України», Заслужений лікар України,  доктор медичних наук, професор Панченко О.А. :

04 грудня 2013 року відбулася селекторна нарада, присвячена Міжнародному дню прав людини, за участю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Лутковської Валерії Володимирівни, головного позаштатного спеціаліста МОЗ України зі спеціальності «Психіатрія», директора Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, д.мед.н. Пінчук Ірини Яківни, представників засобів масової інформації. В селекторній нараді в режимі он-лайн трансляції на сайті МОЗ України прийняли участь головні лікарі психіатричних лікарень України.

         Адміністрація ДЗ «НПМ РДЦ МОЗ України», психіатри та практичні психологи  закладу прийняли активну участь у селекторній нараді в режимі он-лайн трансляції. В обговоренні запропонованих порядком денним питань виступив директор ДЗ «НПМ РДЦ МОЗ України», Заслужений лікар України, д.мед.н. Панченко О.А. У своєму виступі Олег Анатолійович підтримав необхідність захисту прав людини у психіатрії, підкреслив, що в суспільстві існує стигматизація щодо психіатричних закладів та лікарів-психіатрів та відмітив, що відсутність вказівки на психіатричний профіль у назві закладу не позначається на його роботі. Реабілітаційно-діагностичний центр як заклад пограничної психіатричної допомоги, заснований 1 листопада 1991 року пройшов разом з країною проблеми, пов’язані із становленням та визнанням.  

Олег Анатолійович зазначив актуальність реформування психіатричної допомоги в Україні, та відмітив, що її покращення багато в чому залежить від змін підходів до пограничної психіатрії. Зосередженість уваги психіатрів на таких психічних захворюваннях, як шизофренія та біполярні розлади, призводить до того, що менше уваги приділяється пограничним психічним розладам. Проте відомо, що до 70% від прийому терапевта становлять пацієнти з психосоматичною патологією. Питання розвитку нових організаційних форм психіатричної допомоги, призначених спеціально для хворих з пограничними психічними розладами, останнім часом є не менш актуальними, оскільки з кожним роком зростає рівень захворюваності населення на психосоматичну патологію, стресові розлади, обумовлені психоемоційним навантаженням на людину.

Реорганізація психіатрії та психіатричної служби почалася ще в Радянському Союзі, коли Наказом МОЗ СРСР від 31.05.1985 р. № 750 «Про подальше удосконалення психотерапевтичної допомоги населенню» до складу психіатричних бригад було внесено медичного психолога. У цьому наказі психологу відводилася роль помічника психіатра. Приблизно з 2000 року у РДЦ введено запис через реєстратуру безпосередньо до психолога осіб з психічними розладами. Це і є шляхом до зміни ментальності та стигматизації, існуючою в нашому суспільстві до психіатра.

Аналізуючи стан сучасної нормативно-правової бази, директор Центру звернув увагу організаторів та учасників селекторної наради на необхідність вирішення нормативно-правових питань щодо організації роботи практичного психолога у закладах охорони здоров’я та його професійного зростання.

Гостро розуміючи та підтримуючи важливість стимулювання профілактичного напрямку в медичній галузі, пріоритетність якого визначила Міністр охорони здоров’я Раїса Василівна Богатирьова, Панченко О.А. відмітив зростаючу роль психологічної, психофізіологічної експертизи, оцінки психологічної готовності до діяльності працівників з особливими та екстремальними умовами праці. Вирішення питання профілактики негативного впливу «людського фактору» на виробництві та транспорті є важливим напрямком законотворчої діяльності, в якій Міністерство охорони здоровя займає активну позицію.

Завершуючи свій виступ, Олег Анатолійович відмітив, що процеси реформування психіатричної допомоги, хоча і через 20 років існування незалежної України, викликають почуття задоволення. Також директор Центру висловив сподівання щодо урегулювання всіх проблемних питань на законодавчому рівні, що сприятиме підвищенню авторитета лікаря-психіатра і психолога та формуванню поваги до їх праці.