25-26 травня 2018 року у найстарішому університеті Європи – Ягеллонській Університет, пройшла ІV Міжнародна науково-навчальна конференція під назвою «Ягеллонська весна фізіотерапії».

Ягеллонська весна фізіотерапії

У місті королів і культурної столиці Польщі - Кракові, де багатовікова історія поєднується з сучасними технологіями, 25-26 травня 2018 року у найстарішому університеті Європи – Ягеллонській Університет, пройшла ІV Міжнародна науково-навчальна конференція під назвою «Ягеллонська весна фізіотерапії».

Цікавими фактами з історії університету є те, що грамота про заснування видана 12 травня 1364 року Казимиром III. У якому було створено одинадцять кафедр, в тому числі вісім правознавчих, дві медичні та одна - вільних мистецтв. У цьому університеті навчався Миколай Копернік.

Відкрив конференцію ректор Ягеллонського університету доктор медичних наук, професор Wojciech Nowak. Також учасників конференції привітав проректор Collegium Medicum (медичного факультету), професор Tomasz Grodzicki.

У ході конференції були розглянуті сучасні проблеми медицини: історія і розвиток фізіотерапії, реабілітації, психіатрії; організація реабілітації з включенням фізіотерапевтичних заходів при різних патологіях (хірургічна, травматологічна, психіатрична, неврологічна та інші), вікових категоріях пацієнтів. Особливу увагу було присвячено геріатричним хворим.

До участі у конференції запрошені міжнародні вчені (Іспанія, Польща, Сполучені Шати Америки, Україна), провідні спеціалісти з фізіотерапії різних міст Польщі, магістранти Ягеллонського Університету. Українську делегацію склали науковці Центру: Заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор, президент громадської організації «Всеукраїнська професійна психіатрична ліга», головний науковий співробітник, директор Олег Анатолійович Панченко, кандидат медичних наук, завідувач науковим відділом, старший науковий співробітник, лікар-невролог, лікар ультразвукової діагностики вищої категорії, доцент Сергій Михайлович Радченко,  кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник, вчений секретар ДЗ «НПМ РДЦ МОЗ України», доцент кафедри психології Міжрегіональної академії управління персоналом Анастасія Валеріївна Кабанцева, молодший науковий співробітник, лікар ультразвукової діагностики вищої категорії Злата Вячеславівна Свиридова.

Олег Анатолійович виступив на пленарному засіданні з доповіддю «Комплексна кріотерапія при неврологічній і психіатричній патологіях». Доповідь було розпочато тим, що актуальним є реалізація інноваційних технологій лікування і реабілітації з використанням загальної екстремальної аерокріотерапії. Представлено власний досвід, результати досліджень, науково-технічну продукцію Центру щодо ефективності використання кріотерапії у комплексному лікуванні хворих. Олег Анатолійович наголосив на тому, що використання екстремальної аерокріотерапії  у комплексному лікуванні і реабілітації пацієнтів з психічною та неврологічною патологіями дозволяють підвищити терапевтичний ефект, а також економічну доцільність реабілітації.

Проблемам сучасної фізіотерапії і реабілітації були присвячені і стендові доповіді серед яких були і доповіді наших колег: Сергій Михайлович представив доповідь «Нейрореабілітація ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції в Україні»,  Анастасія Валеріївна виклала доповідь «Психологічне здоров’я як інтегральний показник нейрореабілітації», Злата В’ячеславівна доповіла на тему «Динаміка ультразвукової картини при загальній екстремальної аерокріотерапії остеохондрозу попереково-крижового відділу хребта»Представлені доповіді мали жвавий інтерес у присутніх на конференції.

Наші співробітники уперше відвідали Яггелонський університет і були приємно вражені результатами діяльності лідерського університету серед польських навчальних закладів вищої освіти, що має найвищій науковий потенціал (майже 43 000 студентів, 4 000 професійних науково-виховних кадрів), понад 650 років наукових традицій у підготовці лікарів, фізіотерапевтів (у Польщі, фізіотерапевти є окремою структурною одиницею), інших спеціалістів медицини. На базі університету функціонує 4 кампуси з сучасною інфраструктурою і дослідницькими пристроями, 4 університетські лікарні. Це дійсно навчальний заклад, що відповідає сучасним європейським стандартам і може бути прикладом для розвитку наукової і навчальної діяльності в Україні.

Слід відзначити, що загальна організація заходу відповідала високому ступеню. Усі представлені доповіді спікерів конференції мали високу науковість, актуальність і практичне значення щодо розвитку реабілітації, фізіотерапії, неврології, психіатрії, психології, геронтології. Саме такий розвиток наукової думки і захід такого рівня будуть сприяти подальшому якісному зростанню як наукового, так і практичного інтересу щодо ефективного використання кращих світових досягнень цих галузей.

Почесною відзнакою Всеукраїнської професійної психіатричної ліги удостоєна  головний організатор конференції, доктор медичних наук, професор Jolanta Jaworek за науково-технічну польсько-українську співпрацю.