5-7 травня 2018 року відбулася міжнародна психологічна конференція «INPACT - 2018» (Порту, Португалія)

Науковці Центру представили Україну в Португалії

Нарешті відбулася довгоочікувана подія на яку чекали не тільки співробітники Центру, але і багато науковців різних куточків світу.

На березі Атлантичного океану, у дивовижному місті Порту, що знаходиться у самого краю Європи, 5-7 травня 2018 року відбулася міжнародна психологічна конференція «INPACT - 2018». У цьому заході прийняли участь науковці і фахівці різних країн: Бразилія, Болгарія, Великобританія, Гонконг, Греція, Естонія, Канада, Індія, Іран, Ісландія, Іспанія, Італія, Китай, Малайзія, Польща,  Португалія, Румунія, Словакія, Сполучені Штати Америки,  Турція, Україна, Франція,Чехія та багато інших. Офіційна мова проведення конференції – англійська.

Важливою подією для Центру стало те, що Міністерством охорони здоров’я України до даної конференції були відряджені саме наші науковці: Заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор, президент громадської організації «Всеукраїнська професійна психіатрична ліга», головний науковий співробітник, директор Олег Анатолійович Панченко і кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології Міжрегіональної академії управління персоналом, старший науковий співробітник, вчений секретар Анастасія Валеріївна Кабанцева.

Даний захід був присвячений широкому колу теоретичних, практичних  питань і проблем сучасної психології. Олег Анатолійович виступив з доповіддю «Постстресові розлади у населення в умовах громадянського протистояння» Порту Панченко.pdf у якій підняв нагальні проблеми сучасної України. Він зосередив увагу на тому, що бойові дії на сході України змінюють ситуацію у  суспільному та соціальному житті, а отже відбуваються зміни пріоритетів у наданні медико-психологічної допомоги населенню в умовах громадянського протистояння. Результати досліджень клінічної діагностики постстресових, посттравматичних стресових розладів у населення Донецької і Луганської областей України, підтверджують необхідність модернізації медичних та психологічних підходів щодо організації високоякісної допомоги населенню. Загальну вибірку дослідження склали 3017 осіб дорослого населення, яке мешкає у зоні збройного конфлікту, і також 1450 дітей віком 5-16 років. Поряд з цим було представлено систему надання кваліфікованої комплексної медико-психологічної допомоги, що функціонує у Центрі, зазначено маршрутизацію пацієнтів з постстресовими розладами. Свою доповідь Олег Анатолійович завершив тим, що сьогодні необхідним виступає реалізація комплексного підходу до медико-психологічночної реабілітації постстресових розладів, створення моделі з регламентованою взаємодією між лікарським, психологічним, педагогічним співтовариствами при активній участі членів сім’ї і певних соціальних структур. Все це забезпечить психологічне благополуччя і суспільну безпеку в Україні. А представлена модель може бути використана і для інших держав,  які також зазнали страшні наслідки громадянського протистояння.

«Розвиток системи медико-психологічної допомоги дітям сходу України» Порту Кабанцева.pdf  така була тема доповіді Анастасії Валеріївни. Вона доповіла, що під час посилення соціальної та психологічної напруженості, особливо в періоди локальних воєн та збройних конфліктів, які часто виникають в різних регіонах світу (Афганістан, Беслан, Ізраїль, Іран, Ірак, Сирія, Сомалі, Судан, Україна, Чечня), дітям доводиться переносити дуже важкі випробування. Це наносить відбиток на їхньому психоемоційному стані і під загрозою підпадає благополуччя соматичного та психічного здоров’я. Тому організація комплексної допомоги дітям які проживають в умовах соціально-психологічного напруження є актуальною проблемою сьогодення. У доповіді була представлена технологія надання відповідної комплексної медико-психологічної допомоги дітям. Комплексність цієї допомоги полягає у взаємодії (інтеграції) закладів освіти і охорони здоров’я, що відбувається за авторською технологією «системне коло». Головний аспект технології  - це взаємодія батьків, педагогів, практичних психологів закладів освіти, фахівців установ охорони здоров’я. Професійний діалог, співпраця і взаєморозуміння – базисна складова інтеграції, на якій будується взаємодія суб'єктів психологічно-педагогічної  та медичної діяльності.

Доповіді наших колег мали жвавий інтерес у делегатів багатьох країн, що підтверджується великою кількістю запитань до них. Три дні конференції не були схожі один на одного, але кожен з них насичений дискусіями про проблеми і перспективи психологічної науки.

Слід підкреслити те, що Олег Анатолійович був не тільки доповідачем, а також членом міжнародного організаційного комітету конференції, що підвищує значимість наших вітчизняних науковців у міжнародному науковому співтоваристві.

Від Всеукраїнської професійної психіатричної ліги організатор конференції Prof. Dr. Clara Pracana отримала відзнаку за розбудову психології у міжнародному просторі.

Вітаємо колектив Центру з новими досягненнями на міжнародному рівні. Подібні заходи надають можливість упевнитися в тому, що кожний працівник   Центру є значною частиною великого механізму, який працює якісно і точно на досягнення єдиної науково-практичної мети – створити завтрашній день в Україні кращим.